7 ianuarie 2017

Implica-te

1. Vrei să fii membru al asociaţiei noastre?
Dacă doreşti să devii membru al asociaţiei noastre, tot ceea ce trebuie să faci este să completezi o adeziune, pe care o găseşti AICI.

2. Vrei să te implici?
Dacă doreşti să devii voluntar, în sensul Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în Romania, te rugăm să ne trimiţi pe adresa de email office@avacromania.ro, C.V.-ul tău, o scurtă prezentare a motivaţiei pentru activitatea de voluntariat şi să ne specifici care dintre activităţile pe care le desfaşurăm noi te interesează (activităţi educaţionale cu tinerii şi copiii pe teme rutiere, activităţi de socializare/terapeutice cu persoanele victime ale accidentelor de circulaţie, activităţi de promovare a Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie, alte tipuri de activităţi).

3. Vrei să ne ajuți?

Poţi direcţiona 2% din impozitul tău pe venit către proiectele noastre. Contribui astfel la distribuirea banilor publici acolo unde este nevoie de ei, fără a exista nicio modificare în bugetul tău. Această contribuţie reprezintă acea parte a bugetului de stat pe care o poţi direcţiona către o cauză la alegerea ta: o organizaţie, fundaţie sau entitate non-profit. Nu trebuie decât să completezi un formular în două exemplare: unul se depune la Administraţia Financiară de care aparţii cu domiciliul, cel de-al doilea exemplar rămâne la tine.

Vrei să ne ajuţi? Pași de urmat:

Pasul 1: Descarci formularul de mai jos care este deja completat cu datele noastre.
Dacă eşti salariat, formularul  tău se numeşte Declaraţia 230 şi poate fi completat doar de persoanele ale căror venituri provin numai din salariu. Formularul tip 230 pentru venituri salariale poate fi descărcat de AICI (DECLARAŢIA 230).

A. Dacă eşti persoană fizică autorizată sau ai venituri din alte surse decât cele salariale (comisioane din vânzări, drepturi de autor, chirii, dividende, prime, bonusuri etc.), trebuie să completezi formularul Declaraţia 200 privind veniturile realizate în România. Formularul tip 200 privind veniturile realizate în România poate fi descărcat de AICI (DECLARAŢIA 200).

Pasul 2: După ce ai descărcat formularul, trebuie să-l completezi cu datele tale de identificare în prima caseta, destinată contribuabilului.

Pasul 3: Semnează documentul şi trimite formularul completat către Administraţia Financiară de care aparţii cu domiciliul, până la data de 25 mai 2017.

Nu trebuie să îţi faci griji dacă nu cunoşti valoarea sumei care corespunde procentului de 2% din impozitul tău, deoarece aceasta va fi calculată de către organele fiscale.

Dacă doreşti să depunem noi acest formular la Administraţia Financiară, în numele tău, scanează-l şi trimite-l pe adresa noastră de e-mail la: office@avacromania.ro .

În cazul în care doreşti să completezi declaraţia direct la Administraţia Financiară sau să descarci acest formular de pe site-ul A.N.A.F., va trebui să completezi tu datele noastre în caseta de la Capitolul II, punctul 2 :

Denumire entitate nonprofit – Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie

Cod de identificare fiscală a entităţii nonprofit – 14199109

Cont bancar (IBAN) – RO22CECEB50343RON0761105 (RON) CEC Bank

B. Dacă eşti societate comercială, poţi direcţiona până la 20% din impozitul pe profit ce revine statului. Potrivit reglementărilor art.21, alin.4 din Codul Fiscal, poţi scădea din impozitul pe profit datorat statului sumele aferente.  Legislaţia în vigoare impune două condiţii în acest sens:

– suma nu trebuie să depăşească 0,5% din cifra de afaceri a firmei;

– suma trebuie să se încadreze în limita a 20% din impozitul pe profit ce revine statului.

Procedura de redirecţionare:

Procedura în sine este una simplă, ce presupune eforturi minime din partea societăţii comerciale. Astfel, în urma alegerii organizaţiei sau cauzei a cărei sprijin se urmăreşte, se va întocmi un contract de sponsorizare. La momentul redactarii contractului societatea va trebui sa realizeze o estimare a valorii cotei de 20%, deoarece sponsorizarea trebuie să fie înregistrată în contabilitate în anul pentru care se face plata impozitului (anul anterior momentului plăţii efective). Contractul, în două exemplare originale, va fi apoi trimis ONG-ului în cauză, care îl va semna şi ştampila, apoi va returna firmei un exemplar. Contractul astfel încheiat constituie dovada actului de mecenat, în baza acestuia realizându-se redirecţionarea.

Suma ce urmează a fi donată este considerată cheltuială nedeductibilă şi se constituie ca un credit fiscal, fără să afecteaze baza de impozitare. În momentul plăţii impozitului pe profit, către ANAF, se va achita doar restul din impozit.

Dacă societatea comercială nu a avut profit, poate să apeleze la creditul fiscal. Acesta îi permite să realizeze sponsorizări chiar dacă nu obţine profit în anul respectiv, suma fiind acoperită de un credit fiscal disponibil pe o perioadă de şapte ani. Pe măsură ce situaţia societăţii se stabilizează, aceasta îşi poate deduce din impozitul pe profit viitor sponsorizările realizate în anii precedenţi şi acumulate în creditul fiscal.

Contractul de sponsorizare a Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie pentru redirecţionarea a 20% din impozitul pe profit, îl puteţi descărca de AICI.

Prin prisma efectelor benefice ce ar putea apărea ca urmare a alocării unor sume importante asociaţiei noastre, în vederea realizării scopurilor propuse, societatea dumneavoastră ar avea puterea să decidă cum vor fi investiţi banii din acest impozit, fără a mai lăsa în grija statului administrarea acestor fonduri.