Comunicat de presă

Privind riscul de accidente rutiere, întreținut de carențele grave de infrastructură rutieră.

În lumina ultimelor evenimente rutiere, cu urmări deosebit de grave, produse pe drumurile naționale și pe autostrăzile din România, AVAC trage un semnal de alarmă și reafirmă că infrastructura rutieră precară imprimă o stare permanentă de pericol în desfășurarea traficului rutier, conducând la, sau favorizând, producerea accidentelor cu urmări dintre cele mai grave.

La începutul lunii trecute ne-am adresat Comisiei Europene cu rugămintea de a ne acorda sprijin pentru îmbunătățirea climatului de siguranță rutieră, iar răspunsul, pe care îl găsiți integral pe site-ul nostru, ne-a confirmat că există o preocupare susținută la nivelul Comisiei pentru sprijinirea autorităților noastre în strategia de siguranță rutieră, cunoscând această situație îngrijorătoare.

Răspunsul Direcției Generale Mobilitate și Transporturi din cadrul Comisiei Europene întărește ceea ce noi am susținut cu tărie în ultimii ani și anume faptul că infrastructura rutieră precară ESTE UN FACTOR CHIEIE în România, ce trebuie cu prioritate îmbunătățită.

Avem informații că atât ARR – instituție care ar trebui, prin inspectorii de siguranță rutieră, să verifice periodic starea drumurilor din România, cât și CNAIR – instituție care administrează cea mai mare parte din rețeaua națională de drumuri, abordează cu superficialitate problema siguranței rutiere, aspect de o gravitate deosebită, cu consecințe dramatice pentru siguranța cetățenilor, dar și cu costuri sociale importante. 

AVAC verifică în prezent împrejurările în care a fost posibil accidentul rutier din data de 26.05.2021 de pe Autostrada București-Pitești, întrucât lipsa marcajului rezonator de delimitare a părții carosabile ar fi putut reprezenta principalul factor de risc. 

Reamintim că pe autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale deschise traficului european este obligatoriu ca la delimitarea părții carosabile să fie aplicat marcaj rezonator, și nu de alt tip, așa cum s-a întâmplat pe A1.

Președinte AVAC

Cătălin Codescu

Scroll to Top