Comunicat de presă

Victimele accidentelor și City Insurance – Adevăr și dezinformare !

În ultimele zile mai toate trusturile de presă au atins subiectul City Insurance și cei trei milioane de asigurați. Într-adevar există riscul ca acest mare asigurator să intre în faliment. 

În această conjunctură reprezentanții ASF și ai pieței de asigurari au început să transmită mesaje de liniștire afirmând că polițele RCA emise de City Insurance vor rămâne valabile, iar păbubiții își vor primi banii, invocând preluarea despăgubirilor, în cazul în care se va ajunge la faliment, de către Fondul de Garantare a Asiguraților – FGA, în aceleași condiții ca asiguratorii.

Care este însă realitatea !

În cazul falimentului unui asigurator, FGA preia obligația de despăgubire a acestuia în anumite condiții. 

În primul rând există un plafon maxim de despăgubire pentru victime de aproximativ 90.000 euro (450.000 lei). Dacă prejudiciul depășeste acest plafon, pentru diferență, victima își pierde garanția despăgubirii, cu alte cuvinte rămâne cu o despăgubire parțială. În cazul daunelor materiale (vehicule avariate) acest plafon este aparent acoperitor. 

Situația este diferită însă în cazul persoanelor vătămate corporal, referindu-ne aici la cele cu vătămări severe, ale căror nevoi de viață și dureri trebuie despăgubite cu sume ce depășesc acest plafon.

În al doilea rând trebuie știut că procedura de despăgubire în cazul FGA și ne referim la vătămări corporale, presupune o analiză proprie a acestei entități cu utilizarea unei proceduri interne ILEGALE (am demonstrat acest lucru), în urma căreia se stabilește o despăgubire ridicolă și se emite o decizie în acest sens. Acea decizie poate fi contestată la Curtea de Apel București Secția Contencios. În toate cazurile în care instanța a anulat decizia FGA pentru despăgubiri mult prea mici, această entitate a declarat recurs la Înalta Curte – ÎCCJ. Un termen de recurs la ÎCCJ Secția Contencios este de minim 2 ani. 

Cu alte cuvinte, o victimă care urmărește să-și valorifice drepturile lezate într-un accident rutier produs de un vehicul asigurat la un asigurator în faliment, va putea beneficia de o despăgubire limitată la 90.000 euro și pe care o va putea încasa în aproximativ 5 ani.

Jignitor este modul în care purtătorul de cuvânt al ASF domnul Daniel Apostol a prezentat situația la un post de televiziune și a încercat să găsească vinovații, disculpând total instituția din care face parte. Acesta a declarat că este normal ca atunci când „alergi după prețuri mici și îți dorești pe masă mere roșii să te trezești cu mere pădurețe”, altfel spus – plătești puțin și nu beneficiezi de mai nimic. Ce însă nu a înțeles acesta este faptul că asigurarea RCA intră în categoria asigurărilor de răspundere civilă, beneficiarul nefiind cel care cumpără asigurarea la preț mic ci terțul păgubit – victima, care trebuie să beneficieze de garanția despăgubirii integrale și echitabile.

În plus, domnul Apostol a declarat și că legile sunt de partea consumatorului, ceea ce este fals, dacă ne raportăm la situația victimelor vătămate sever care nu sunt despăgubite integral și echitabil ci parțial și într-un termen nejustificat de mare, încălcându-se astfel normele și principiile dreptului comunitar.

Concluzia:

Statul în prezent nu își îndeplinește obligațiile prevăzute în legislația comunitară și pune într-o situație de inferioritate victimele accidentelor ce urmează a fi despăgubite de FGA.