Comunicat de presă din 31.07.2020

Anual în România peste 40.000 de persoane devin victime ale accidentelor de circulație și au nevoie de sprijin. Dintre acestea, între 1800 și 2000 își pierd viața, conform statisticii din ultimii ani, țara noastră înregistrând cel mai ridicat procent al persoanelor decedate, la un milion de locuitori,  din Uniunea Europeană.

După accident este necesară gestionarea corectă a situației victimei atât sub aspect medical și psihologic, cât și juridic, ambele paliere având un impact major în conturarea viitorului victimei. Persoana vătămată este astfel obligată să ia decizii rapide ce îi pot influența semnificativ viața în perioada următoare sau pentru totdeauna.

Având în vedere lipsa acută de informație necesară persoanelor vătămate în accidente de circulație, cu privire la situația juridică în care se află, drepturi și obligații, priorități în gestionarea cauzei, legislație și entități competente cu care trebuie să interacționeze, Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație – AVAC România  lansează pe data de 01.08.2020 prima ediție online a GHIDULUI PERSOANEI VĂTĂMATE ÎN ACCIDENTELE DE CIRCULAȚIE. Temele abordate de GHID sunt următoarele:

  1. Necesitate ghid
  2. Legislație aplicabilă
  3. Persoana vătămată – definiție, situații
  4. Situații ce privesc autorul faptei și trebuie cunoscute de victimă
  5. Drepturi ale victimei
  6. Obligații ale victimei
  7. Recomandări.

Materialul integral va fi publicat, pentru început, pe site-ul www.avacromania.ro.

Totodată în perioada august – decembrie, pe fondul existenței unei siguranțe rutiere deficitare ce generează un risc crescut de producere a accidentelor de circulație, asociația noastră își propune să desfășoare campania ”Ești informat, ești mai puțin vulnerabil”  cu scopul responsabilizării, prin informare, a participanților la traficul rutier.

În fiecare lună vor fi prezentate și dezbătute subiecte cu ajutorul specialiștilor și vor fi transmise materiale scrise  în format video și audio prin intermediul partenerilor atât din media, cât și din alte domenii. 

În cadrul campaniei vor fi abordate mai multe teme, după cum urmează:

Luna august: Ființa umană – valoarea supremă într-o societate;

Luna septembrie: Luna micului pieton;

Luna Octombrie – Bunul simț în trafic;

Luna Noiembrie – Condusul nu este o competiție;

Luna Decembrie – Viteza = dușmanul din trafic

La fel ca în cazul Campaniei ”Traume ireparabile” derulată în toamna anului trecut, portalul autovit.ro se va alătura demersului nostru.

Prezentul material, precum și toate materialele pe care le vom folosi în acest proiect al nostru, reprezintă un concept original aparținând AVAC, care are libertatea folosinței acestora și nu este ținut de alte drepturi de autor sau obligații către terți.

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație, este reprezentant al societății civile pentru apărarea drepturilor fundamentale ale victimelor accidentelor de circulație și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

Președinte AVAC,

Cătălin CODESCU

Scroll to Top