COMUNICAT CU OCAZIA ZILEI INTERNAŢIONALE A COMEMORĂRII VICTIMELOR ACCIDENTELOR DE CIRCULAŢIE

Mesaj al Asociației Victimelor Accidentelor de Circulație cu ocazia zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor rutiere:

Au trecut 12 ani de când, prin Rezoluţie ONU, a fost desemnată a treia duminică din luna noiembrie ca zi internaţională de comemorare  a victimele accidentelor de circulaţie.

În România îşi pierd viaţa anual aproape 2000 de persoane în accidente rutiere. Atât acest indicator statistic, ce ne plasează în topul negativ al Uniunii Europene, cât şi alţi indicatori ce relevă numărul mare de persoane vătămate, conturează  existenţa unui grad ridicat de nesiguranţă rutieră.

Cu toate acestea, în România avem o legislaţie învechită în domeniul traficului rutier şi reglementări penale care nesocotesc cea mai importantă valoare într-o societate şi anume fiinţa umană.

Noua reglementare penală care a generat scoaterea a  aproximativ 90 % din accidente din zona de urmarire penală, a avut drept consecinţă o creştere exponenţială a indisciplinei rutiere.

Incapacitatea arterelor rutiere de a îndeplini condiţii acceptabile de siguranţă, atât prin carenţele majore în calitatea benzii de rulare, cât şi prin limitata capabilitate de preluare a fluxului de vehicule, reprezintă o altă cauză principală a evenimentelor rutiere.

Oricât am încerca să identificăm cauze principale sau secundare ce generează accidente rutiere, un lucru este cert, şi anume acela că statul dă dovadă de incapacitate în a-şi respecta obligaţiile constituţionale de garant al dreptului la viaţă, la integritate fizică şi la integritate psihică.

Orice întârziere în luarea măsurilor de corectare a cadrului legislativ precum şi a calităţii drumului public, va reprezenta o complicitate la acest masacru ce se produce pe arterele rutiere.

În semn de respect pentru victimele accidentelor rutiere!

19 noiembrie 2017 — Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere.

Scroll to Top