Inconștiența șoferilor neasigurați RCA !!!

În ultima perioadă am fost sesizați de existența unui număr tot mai mare de cazuri de vehicule neasigurate RCA implicate în accidente soldate atât cu vătămări corporale, cât și cu importante pagube materiale.

Ultimul accident foarte grav în care a fost implicat un astfel de vehicul s-a produs în data de 16 decembrie în Pașcani, eveniment în care un autocar s-a răsturnat și 27 de persoane, majoritatea copii, au suferit vătămări corporale importante.  Dintre aceștia, o fată de 15 ani a avut nevoie de o primă intervenție chirurgicală complexă pentru replantarea ambelor brațe amputate în accident. 

Întrucât în Mass-media au fost transmise informații neclare cu privire la obligații și drepturi legate de despăgubirea victimelor în astfel de cazuri, AVAC transmite următoarele clarificări:

  • Persoanele vătămate în astfel de evenimente rutiere, indiferent dacă au calitatea de călător într-un mijloc de transport persoane (autocar) sau ocupant într-un alt vehicul, sunt protejate prin legislația națională, fiind despăgubite după aceleași reguli aplicabile în cazul victimelor accidentelor de circulație produse de vehicule asigurate;
  • Entitatea care preia obligația de despăgubire este Biroul Asiguratorilor Auto din România – BAAR, în conformitate cu prevederile legii nr. 132/2017;
  • Valoarea despăgubirilor suportate de BAAR este recuperată de la șoferii vinovați de producerea accidentelor. 

Utilizarea vehiculelor pe drumurile publice fără a avea asigurare RCA a luat amploare în ultima perioadă pe fondul creșterii excesive a prețului asigurărilor RCA. 

Conform Raportului privind evoluția pieței asigurărilor în semestrul I  2022 întocmit de Autoritatea de Supraveghere Financiară – ASF, încasările RCA sunt mai mari cu 89% față de aceeași perioadă a anului 2021. 

Din păcate, ASF nu reacționează nici în lămurirea corectitudinii acestor prețuri și nici cu privire la riscurile utilizării vehiculelor neasigurate. 

Indiferent de costul asigurării, șoferii care aleg să conducă vehicule neasigurate dau dovadă de o lipsă totală de responsabilitate întrucât, în cazul unui accident produs din culpa lor, își pun în pericol nu numai libertatea ci și stabilitatea financiară. Reamintim că în urma unui eveniment rutier se pot produce prejudicii majore iar legislația specifică stabilește un plafon maxim de despăgubire de 6.070.000 euro pentru vătămări corporale și 1.220.000 pentru daune materiale. 

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație – AVAC

Scroll to Top