Comunicat de presa din 14.11.2020

Ziua Mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere.

Suntem în ultimul an din “Deceniul siguranței rutiere, an în care ar fi trebuit să înregistrăm o reducere la jumătate a numărului de decese din accidente de circulație. Din păcate, România se menține pe prima poziție în clasamentul negativ al Uniunii Europene în ceea ce privește numărul de persoane decedate în astfel de evenimente, raportat la un milion de locuitori.

Justificat ne întrebăm dacă există premise ca în perioada următoare să constatăm o îmbunătățire a siguranței rutiere sub acest aspect. În țara noastră nu există o strategie privind siguranța rutieră și astfel nu putem spera într-o îmbunătățire a climatului de siguranță în trafic.

În cea de-a treia duminică a lunii noiembrie, la nivel Mondial, se comemorează victimele accidentelor de circulație. În România, această zi este marcată fie artificial, de instituțiile statului cu atribuții în domeniul siguranței rutiere, fie speculativ, de anumite entități care au pus bazele unor adevărate afaceri pe spatele persoanelor vătămate.

Cum putem astfel comemora victimele accidentelor de circulație ?!?

  • România este țara din UE cu cele mai nesigure artere rutiere;
  • România este țara din UE cu cele mai mici despăgubiri acordate în urma unor decese din accidente de circulație.

Fără a deschide  cutia Pandorei nu putem să nu remarcăm că despăgubirile medii acordate în România pentru decesul unei persoane reprezintă între 5 și 10 % din despăgubirile acordate în alte state UE. Profund respect, Profundă echitate, Profundă comemorare!!!

Nu ne rămâne decât să încercăm să corectăm neajunsurile grave din acest segment, ce privesc atât siguranța rutieră, cât și drepturile persoanelor vătămate, printr-o luptă neîncetată și “de gherilă”  în scopul reducerii numărului de accidente și de persoane decedate, dar și pentru garantarea unor drepturi reale ale persoanelor vătămate.

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație -AVAC România

Prin Președinte

Cătălin Codescu