Comunicat de presa

Constatăm cu îngrijorare creșterea, în ultima perioadă,  a numărului de evenimente rutiere produse cu intenție. Lipsa de eficientă în supravegherea traficului și în aplicarea sancțiunilor a făcut posibil ca mulți conducători auto să își permită să efectueze manevre  cu risc potențial de accident, fără a avea capacitatea de a anticipa posibilele consecințe.   În spatele volanului, pe fondul carențelor în educație, a frustrărilor sau a altor aspecte de vulnerabilitate psiho-emoțională, comportamentul șoferilor devine din ce în ce mai agresiv și în conflict cu norma rutieră, granița între culpă și intenție, ca forme de vinovăție,  devenind nesemnificativă. 

Fără măsuri urgente de creștere a eficienței legii, va fi tot mai greu de ținut sub control acest tip de comportament. 

La fel de important este ca în dosarele penale deschise pentru evenimentele petrecute în ultima perioadă,  organele de urmărire penală să desfășoare activități cu celeritate și profesionalism, astfel încât judecătorii să se poată pronunța cât mai rapid, în baza unui material probator consistent. 

Infracțiunile săvârșite împotriva ființei umane trebuie tratate cu mare responsabilitate întrucât într-un stat de drept, ființa umană reprezintă valoarea supremă. 

Reamintim că Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație desfășoară în această perioadă o campanie de informare pentru creșterea gradului de responsabilitate în trafic, tema lunii August fiind chiar “ființa umană”. 

Președinte, 

Cătălin Codescu

Scroll to Top