Metodă veche, dar atât de actuală a organelor de urmărire penală, de întârziere sau condiționare a continuării anchetei de plata unor sume de bani.

Comunicat de presă.

 

Metodă veche, dar atât de actuală a organelor de urmărire penală, de

întârziere sau condiționare a continuării anchetei de plata unor sume de bani.

 

Constatăm cu stupoare că, în această perioadă în care se arăta eficiență în gestionarea banilor publici, victimele accidentelor rutiere și nu numai – în general victimele infracțiunilor, sunt supuse unor tratamente într-o vădită contradicție cu Convenția Europeana a Drepturilor Omului, cu Constituția României, precum și cu alte acte normative comunitare și naționale.

Astfel, în majoritatea cazurilor în care ancheta penală impune și apelarea la specialiști/experți pentru lămurirea unor chestiuni ce nu pot fi lămurite altfel, (expertize auto, expertize medico-legale, etc.) victimele sunt cele care sunt forțate de împrejurări și plătesc serviciile prestate de experți, în caz contrar ancheta rămânând nefinalizată.

Arătăm că faza de urmărire penală este o fază secretă a procesului penal în care organul de anchetă administrează probe în scopul aflării adevărului. Astfel, obligația de a administra probe și implicit de a plăti costul acestora, acolo unde se impune, cade în sarcina celui care le-a solicitat și care are nevoie de ele în această fază.

În realitate, organul de cercetare/urmărire penală, în mod invariabil și față de o realitate crudă, invocă lipsa banilor și sugerează, solicită victimei să preia obligația de plată a expertizelor, aceasta fiind singura șansă ca dosarul să îți continue cursul.

Această practică duce la încălcarea unei obligații stipulată în art. 6 din Convenția Europeana a Drepturilor Omului și anume soluționarea cauzelor într-un termen rezonabil, dar și la îngrădirea accesului la justiție.

Mă adresez structurilor de protecție internă sau de parchet să ia măsuri de eliminare a unor astfel de practici abuzive și total nocive pentru activitatea de înfăptuire a justiției. Personal, împreună cu instituția pe care o reprezint, vom demara o campanie de colectare și etalare a acestor situații. Păstrarea și acceptarea acestori vechi practici reprezintă o notă scăzută pentru Justiția Română. Am încredere că astfel de aspecte ce privesc procesul penal în sens larg,  se vor corecta, însă nu înainte de a le combate punctual. Sunteți victima unor astfel de practici sau cunoașteți astfel de situații? Adresati-vă instituțiilor competente ale statului! La noi găsiți îndrumări și recomandări, dacă aveți nevoie. Nu uitați că soluționarea rapidă si corectă a dosarelor constituie și un mijloc important de reechilibrare socială și psihologică pentru victime sau urmași! „ Cătălin CODESCU, președinte AVAC.

În afara traumelor generate de evenimentul rutier în sine, victima, până la finalizarea cauzei și obținerea compensațiilor cuvenite, este de cele mai multe ori supusă și unor altfel de traume generate artificial de modul de desfășurare a anchetei, de impunerea unor costuri ce nu ar trebui să îi fie imputate, precum și de alte aspecte cu serioase componente traumatice.

Din informațiile noastre, peste 80 % din dosarele penale ce privesc accidentele de circulație sunt întârziate de astfel de probleme; sunt rare situațiile când organele de urmărire penală achită contravaloarea acestor probe. Arătăm că urgența în soluționarea cauzelor privind accidentelor de circulație și nu numai, nu reprezintă numai respectarea unei obligații legale ci și o obligație procedurală de creștere a eficienței în anchetă în scopul aflării adevărului. 

Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație

 

04.10.2018

Scroll to Top